IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Акуафаба - растителният заместител на яйцата

Как се прави и как да го използвате

Снимка: istock

Снимка: istock

Акуафаба или аквафаба е чудесен заместител на яйцата. Тя е с изцяло растителен произход. Предпочитана е от много хора, които по някаква причина не консумират яйца – вегани, хора с непоносимост към животински протеини, хора, страдащи от различни състояния, налагащи ограничаване приема на яйца.

Какво представлява акуафаба?
 
Акуафаба е течността, в която са сварени бобови култури – нахут, боб, леща, фасул и всички от това семейство. Оттам идва и наименованието ѝ – акуа (aqua) – вода, и фаба (faba) – боб на латински.
 
Течността от варенето на бобовите е наситена с изобилие от вещества, които имат огромно разнообразие и могат да се използват успешно като заместител на белтъците. Има фантастични сгъстяващи свойства, благодарение на нишестетата, протеините и разтворените във водата вещества.
 
Акуафаба може да се направи от всякакъв вид бобови, като видът на избраното бобово растение предопределя и за какви рецепти ще бъде подходяща акуафабата ви. Ето защо акуафабата е съставка в много веган рецепти. Тя се влага и в немалко готови и опаковани продукти, които не съдържат яйца.
 
Нахутът е една от най-подходящите бобови култури за приготвяне на акуафаба, защото съдържа много нишесте, насищащо водата, в която се вари.
 
Според healthline.com, акуафаба съдържа много малко калории – между 3 и 5 калории за една супена лъжица.

Как можете да си приготвите акуафаба?
 
Акуафаба се приготвя много лесно и бързо. Ако използвате течността от готова консерва сварен нахут, ще са ви необходими само няколко минути. Ако варите нахута сами, ще ви отнеме малко повече време. Изсипете течността от консервата в чиста и суха купа, като прецедите нахута. Разбийте течността с миксер на бързи обороти, докато започне да наподобява белтъци на сняг с връх.
 
Ако варите сами нахута, процедурата е същата с тази разлика, че трябва да изчакате течността, която ще прецедите, да изстине напълно преди да я разбиете.
 
Всичко за здравословното хранене и начин на живот вижте в Az-jenata.bg тук
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата